Twitter

Dobro došli!

petak, 4. studenoga 2011.

EU i RH

Tko koga više treba? EU nas ili mi EU?

Činjenica je da smo mi mali. Ali birokratski posloženi. Baš po EU "ukusu". Zašto tako mislim? Pa pogledajte samo kako se odlučuje i dogovara u EU, po kojim mehanizmima. Tako si pašemo. EU je nekad davno dobro zamišljena, počiva na dobroj ideji. Na žalost, mislim da je potpuno promašena zadnjih godina. Da je nazadovala. Smisao je izgubljen.
EU još odgovara u RH samo političarima (borba za EU fotelje), izvoznim firmama koje se jos "drže" i nadaju se (pripremaju) kako bi se mogle nositi sa budućom konkurencijom, ali svakim danom ih je sve manje i manje u RH,  i,  da - svima ostalima koji će moći reći da smo u EU - što je kao još uvijek stvar prestiža!

Već odavno nismo zemlja koja se smatra "jeftinom" za život. A sa ulaskom u EU sigurno dolazi do poremećaja tečaja i divljanja cijena. Zar će nam tako biti bolje? Teško.

O nezaposlenosti - kriza je bila i očito opet, počinje i u EU. Na žalost. To bi značilo da dolazi opet i k nama i ne zaobilazi nikoga. A broj nezaposlenih u zemljama EU-a je ponekad i 3x manji nego kod nas. I vlada razumljivo, strasno nezadovoljstvo zbog toga. A kod nas? Podaci pokazuju da je sve u redu, mi izlazimo iz krize.. Na putu da pronađemo put..tako nekako, zar ne?
Mi očekujemo da će nam biti bolje ulaskom u EU.
Zašto to očekujemo?

Jer nam to političari tvrde? DA. Nije baš neka utjeha!

Jer kažu da ćemo se zaposliti u EU ? DA. Ali..Kako ćemo se zaposliti kada ni oni nemaju posla za svoje građane?!Ako se netko ipak i zaposli, što mislite koliko će biti plaćen? Ravnopravno? Teško. Pa zaposliće ga se samo zato što mora konkurirati nižom plaćom od "domaćih" ljudi jer inače nema smisla i dobiti za "domaće" gospodarstvo (čitaj firme).

Zar će biti bolje jer će nas "urediti" sa zakonima? DA. Aha.. Biće manje korupcije? Mi imamo dobre zakone, ali se oni baš i ne provode, ili se teško provode.Kako će nas EU na to natjerati? Molim shvatite da nitko nikoga ne može natjerati na nešto da se ustali ako on to ne želi. To se radi motivacijom, a ne kaznama. (izvana) Ili strogim provođenjem i kaznama "iznutra". A zato nitko nema snage niti volje.
Dakle, moramo se sami "urediti", a ne to očekivati od drugih. Samo da se pronađu - izaberu - snažni i voljni. Ne za trpati u svoje džepove!

Još neki razlog za EU?
 A, DA..Biće nam manje kamate na kredite. Hoće li? Moguće. No, ne zaboravite da je to već i sad moguće kad bi se htjelo i željelo. Ali nema potrebe za tim jer država odgovara i ovisi o bankama kod nas umjesto da bude obrnuto. Država mora voditi pravila igre, a to se ne radi. Kamen temeljac je odavno udaren na krivom mjestu i na krivi način.

Sjetio sam se još jednog razloga: DA. Biće nam ljepše živjeti jer ćemo imati strože propise za zaštitu okoliša pa ćemo udisati čišći zrak jer nećemo imati spomena vrijedne industrije.Ali ćemo zato biti turistička nacija ovisna o vremenu i trgovačka nacija ovisna o drugim, proizvođačkim nacijama. i vrlo vjerojatno, savršena birokratska zemlja.
Mislite da se šalim? Onda se izvolite uputiti u propise koji nas čekaju, a koji se iako isti - ne primjenjuju unutar EU-a.

Ma baš mi ide, evo još jednog razloga zašto ući u EU: DA, poljoprivreda će prestati biti "problem" u društvu kao što je to godinama samo zbog nestručnog pristupa i nemara.. Prestaće postojati žitnica koja može EU prehraniti jer nije spremna i sposobna niti RH prehraniti već dugo, dugo..Prestaće postojati jer nije potrebna. Opet... Ona je zapravo kao i ostatak industrije (nekad ipak moćne, a zadnjih godina bez prilike da se oporavi) samo nepotrebna konkurencija za EU koja je toliko oslabljena kod nas u međuvremenu, da će propasti "otvaranjem" tog tržišta i više uglavnom nije "prijetnja" nikome.

I zato razmislite o svemu opet i opet - prije nego  što lakomisleno potvrdite ulazak u EU. Razgovarajte sa malim ljudima poput nas i pitajte ih kako im je u EU. Reći će vam: političarima je dobro, a nama lošije nego prije.

Zastava preuzeta sa Wikipedije.




Citat:" Dvanaest zlatnih zvijezdica na zastavi izabrano je kao broj koji nema političkih konotacija te kao simbol savršenstva i potpunosti."

Lijepo zamišljeno. No, da li je istinito?