Twitter

Dobro došli!

srijeda, 23. veljače 2011.

Demokracija

Prava smo demokratska zemlja koja je zabranila pristup Markovom trgu da oni koji odlučuju mogu po svojoj savjesti odlučivati bez buke tamo nekih nezadovoljnih jer u ovoj državi nema nezdovoljnih.. Pa sad bar bude novih atletskih nada u državi jer treba preskakati prepreke (ograde).
Daleko od očiju, daleko od srca.
Ako se narod ne čuje, znači da je sve u redu.
Ako se narod pokuša javiti, drži ga dalje pa je opet sve u redu. Rasprši.
Samo, nije to demokracija u pravom smislu te čarobne riječi prije cca 15 ili cca 20 godina. A nije ni ovo pod linkom dio tadašnjih nada:
http://www.24sata.hr/politika/organizator-prosvjeda-osam-sati-su-me-ispitivali-i-prijetili-mi-211018
Slijedi poduka sa Wikipedije, izvadci:

"Porijeklo riječi

Riječ demokracija dolazi iz grčke riječi δημοκρατíα, koja pak dolazi od δημος, što znači "narod", i κρατειν, što znači "vladati", te sufiksa íα. Dakle, doslovno "vladavina naroda"."

"Liberalna demokracija

Kako se obično koristi, riječ demokracija često znači isto što i liberalna demokracija. Dok je sama demokracija sustav vladavine koji definiraju i legitimiraju izbori, liberalna demokracija može uključivati ustavni liberalizam, gdje se određena kulturno subjektivna prava pojedinaca štite od pukog glasa većine; s druge strane, u neliberalnim demokracijama takva ograničenja ne postoje. Ovo su neke osobine mnogih liberalnih demokracija:
Ustav koji ograničava moć vlade i štiti mnoga građanska prava
Opće pravo glasa, koje svim građanima jamči pravo glasa bez obzira na rasu, spol ili imovinsko stanje
Sloboda govora
Sloboda tiska i pristup nedržavnim izvorima informacija
Sloboda okupljanja
Višestranačje
Jednakost pred zakonom i pravo na suđenje prema zakonu
Pravo na privatno vlasništvo i privatnost
Obrazovanje koje građane upućuje u njihova prava i građanske obveze
Široko i duboko utemeljeno građansko društvo
Neovisno sudstvo
Sustav međusobnog nadzora među granama vlasti

Ova definicija obično ima neke ograde. Odluke koje se donose putem izbora ne donose svi građani nego samo oni koji žele sudjelovati glasovanjem. Osim toga, pravo glasa obično nemaju svi građani. Većina demokratskih zemalja daje pravo glasa onima koji su stariji od određene dobi, obično iznad 18. godine. Neke zemlje imaju i druge kategorije ljudi koji ne smiju glasovati (npr. zatvorenici ili bivši zatvorenici).

Ponekad je sustav vlasti liberalna demokracija, ali formalno se zove drugačije: na primjer, Kanada je kraljevstvo, ali zapravo zemljom vlada demokratski izabran parlament.

Neki ukratko definiraju demokraciju kao "vladavina većine uz prava manjine.""

A evo i da sve sami pročitate:
http://hr.wikipedia.org/wiki/Demokracija

Pametniji? Gdje je i kakva onda demokracija u HR? Sigurno ste čuli puno puta u izjavama  izraz liberalna demokracija. Možeš misliti, vidi definiciju, dio o okupljanjima, slobodi govora itd. Nismo liberalni, a trebali bi biti.
Izvor http://uvod.files.wordpress.com/2010/08/unexamined-life.jpg